Jägershus pelargoner

Min Pelargonförädling

- från frö till färdig ny sort

Hanna i Rangeltorp

Denna sort är tillvaratagen och namngiven av mig. Min mamma fick ett skott från en av hennes väninnor vars mor hade odlat denna sort i sitt hem så länge hon kunde minnas. Damen i fråga hette Hanna och bodde i Rangeltorp norr om Örebro.

Hur gör man egentligen en ny pelargonsort? Jag har skrivit och fotograferat hur jag gör och hur jag tänker. Det går säkert att göra på flera olika sätt men det här är mitt tillvägagångssätt.

Det är enklare än du tror!

Förädlingsprocessen av pelargoner innehåller många steg och processen från pollinering till färdig ny sort tar tid men annars är det inte så svårt. Du kan göra detta med de pelargoner du har där hemma, till och med med vanliga pelargoner inköpta på ica.  Och visst skulle det vara kul att "göra" just DIN egna familjepelargon?!

Välj ut föräldrar

Från första korsning till färdig sort tar det några år. Processen börjar med att jag väljer ut föräldrar, en blivande mamma och en blivande pappa, båda med egenskaper som jag skulle vilja kombinera i min nya sort. Dessa egenskaper kan vara blomfärg, blomstorlek, växtform, bladform, bladfärg etc. Naturligtvis är detta bara önskemål från min sida, för sen när befruktningen sker kommer genetiken in och spelar oss ett spratt. Vissa anlag är dominanta över andra och syns därför mer frekvent bland avkommorna. Jag har t.ex börjat att sammaställa en lista över zonalpelargoner som har anlag för stjärnpelargon i sig. Anlag för stjärnpelargon är recessivt (ej dominant). Det betyder att om du korsar dessa zonalpelargoner med varandra så kan avkomman bli en stjärnpelargon (1 chans på 4). Lite kul! :-)

Pollinera

Genom att jag flyttar över pollen ("mjöl" med gulorange färg) från pappas ståndare till mammas pistill pollierar/befruktar jag pelargonen. Ståndarna är flera till antalet och sitter i en ring kring den enda centrala pistillen i blomman. Ofta tycker jag mig se att ståndarnas pollen är moget en tid innan pistillen är färdigutvecklad. Detta är antagligen naturens egen försäkran att undvika självpollinering.

 Ståndare med moget pollen Pistillen hos en pelargon

       Ståndare med pollen          Pistillen hos en pelargon

Lyckas pollineringen faller, hos många sorter men inte alla, kronbladen av mamman efter något dygn, och därefter växer en s.k. storknäbb ut som är själva frökapseln.

 Storknäbb Storknäbb med mogna frön

        Omogen storknäbb        Storknäbb med mogna frön

Pollinering sker genom kors- eller självpollinering. Korspollinering kan vara öppen eller riktad. Med öppen pollinering menas att pollineringen sker utan kontroll, av t.ex insekter som flyger från blomma till blomma. Med riktad pollinering menas att pollineringen sker med utvalda föräldrar där pollen från pappan förs över till mammans pistill.

För att undvika att främmande pollen "förstör" pollineringen rekomenderar jag att du sätter en påse kring den pollinerade blomman och en gummisnodd kring skaftet. Glöm inte att märka påsen med föräldrarnas namn. Jag klipper också bort mammans ståndare med pollen för att vara säker på att de inte förstör pollineringen och orsakar en självpollinering. Ett mellanting kan vara att välja ut några vackra pelargoner och sedan använda en pensel och flytta pollen lite slumpmässigt från blomma till blomma. Då är det fortfarande tal om öppen pollinering men du är med och påverkar pollineringen lite grann i alla fall. Detta sätt tycker jag är smidigast och tar minst tid.  

Skörda fröerna

När fröna är mogna efter några veckor spricker frökapseln upp. Varje frö ligger gömt i ett hölje som har en korkskruv till svans. Denna svans sitter först kvar på frökapseln en tid men släpper sedan efter ett tag så passa på att skörda fröna i tid innan de har sprätt iväg! Genom att skära bort den yttersta toppen av höljet går det att klämma fram själva fröet. Var noga med att du inte skär av för mycket så att du skadar själva fröet! Fröerna är 2-4 mm, avlånga med brun färg.

Moget pelargonfrö Pelargonfrön         Pelargonfrö med korkskruv            PelargonfrönKniv skär av toppen på höljet Naket pelargonfrö   

 Kniv skär av höljets topp          Naket pelargonfröFler nakna pelargonfrön Pelargonfrö i glas med hett vatten

   Fler nakna pelargonfrön     Pelargonfrö i hett vatten

Så fröerna

Nu är det dags att så fröerna. Grobarheten varierar enormt, så deppa inte ihop ifall de första fröerna inte gror! Jag tycker själv att färska fröer gror bäst, medans andra menar att de inte ser någon större skillnad och väntar därför att så pelargonfrön till januari när ljuset kommer tillbaka. Jag sår dock pelargonfrön året om. Jag lägger de nyskördade fröerna i ett glas med kokhett vatten. Efter ca tre dagar brukar det första fröet i regel gro. Jag ser att ett frö gror genom att fröet spricker upp och en liten vit grodd sticker ut. När ett av fröerna gror planterar jag alla fröer av den sorten i en kruka med vanlig såjord.

Sådd med namnsticka Flera pelargonplantor på tillväxt Närbild på frösådd pelargonplanta

Sådd med namnsticka      Tillväxt         Närbild på fröplanta

Omplantera fröplantorna

De små fröplantorna bildar först två hjärtblad som dock inte är karaktäristiska för din nya pelargon. Det är först det tredje bladet som visar sortens äkta bladegenskaper. Det kan dock vara svårt att se alla dessa egenskaper direkt när bladen är små, men det går att se på bladet om pelargonen är en stjärnpelargon eller zonalpelargon eller om pelargonen är gyllenbladig eller ej. När det tredje bladet växt fram tycker jag det är dags att plantera om pelargonen till vanlig planteringsjord. Lyft försiktigt upp den lilla plantan med t.ex en tesked och sänk ner plantan i den nya krukan med planterigsjord. Tänk på att namnge mamman och pappan på en etikett i krukan i alla led för man glömmer så lät vad man gjorde när tiden går.

                 Pelargonfrösådder på tillväxt

                        Pelargonfrösådder på tillväxt

Selektera plantor med goda egenskaper

Fröplantorna får växa sig större och kan kräva ytterligare en omplantering innan det är dags för dem att blomma. Själv lägger jag dock i ärlighetens namn inte ner så mycket tid på omplantering. Jag tycker att jag kan bedöma växtsätt och blomegenskaper ganska bra ändå för att kunna göra den första grovgallringen. Det kanske låter hemskt men ca 19 av 20 pelargoner åker direkt till komposten av de nya fröplantorna! Främsta orsaken är att den nya pelargonen likande en av föräldrarna alldeles för mycket och då är den ju inte odlingsvärd. Men visst, det är ett svårt beslut att välja ut de plantor som har goda egenskaper som jag vill spara direkt eller jobba vidare med.

                         Dags för första blomknoppen att slå ut

          Dags för första blomknoppen att slå ut på den      

                    frösådda pelargonen (Spännande!)

Föröka din sort & se om sorten är stabil

Har jag bestämt att en pelargon är värd att spara tar jag sticklingar från plantan. Detta för att se om pelargonen håller sig stabil i generationer, dvs har kvar de fina egenskaper som gjorde den värd att spara i början. Håller den måttet så kan den så småningom släppas ut på "marknaden" (om jag själv vill förstås).

Därmed avslutar jag denna presentation. Våren 2012 släpptes de första sorterna ifrån mig. Nu får vi se hur de tas emot. Om inte annat har jag haft väldigt kul på vägen dit.